Ploiesti

Str. Golesti, Nr. 9

Program

L – V: 8:00 – 19:00

Telefon fix

+4 0244 521.330

Telefon mobil

+4 0731 326.962

Email

contact@valahiamedical.ro

English

Elastografie hepatica – FibroScan

Elastografia hepatica FibroScan este o metoda care evalueaza neinvaziv gradul de elasticitate/fibrozä a ficatului si care se foloseste pentru a pune in evidenta stadii intermediare de fibroza hepatica ( F0-F4), confirmarea stadiului de ciroza hepatica, precum si monitorizarea la diverse intervale de timp a evolutiei unor boli precum hepatite sau ciroze virale B sau C, steatohepatite, hepatita autoimune, hepatopatii toxice, colangite, precum si in alte boli ale ficatului.

Este utila in aprecierea gradului de fibroza si este necesara pentru aprecierea severitatii afectiunii si pentru urmarirea in timp a evolutiei, putand chiar inlocui, in unele situatii, punctia hepatica. Avantajele metodei constau in faptul ca este un test nedureros, simplu, rapid, reproductibil cu rezultat disponibil imediat pentru pacient, iar procedura se poate efectua ori de cate ori este necesar, neavand efecte secundare. Puteti efectua elastografie hepatica zilnic.

Ecografie abdominala

Ecografia generală

Ecografia sau ultrasonografia este o procedura prin care se obtin imagini din interiorul corpului pacientului in timp real, cu ajutorul ultrasunetelor.

Este o investigatie fara reactii adverse, fara expunere la radiatii, repetabila ori de cate ori este necesar, ce devine frecvent o extensie a consultatiei medicale, o completare a actului medical.

Este folosita deseori ca examinare punctuala (point-of-care) a unui organ sau a unei anomalii, inainte de o procedura (punctie, biopsie …) sau controlul unei zone a corpului dupa efectuarea unei proceduri.

In afara de experienta medicului ecografist este foarte importanta calitatea aparatului. In cadrul centrului nostru medical examinarile se efectueaza cu un aparat de ultima generație.

Tipuri

  • ecografie abdominala generala (ficat, pancreas, colecist, splina, rinichi, vezica urinara, organe genitale interne, anse intestinale, vase intraabdominale)
  • ecografie abdomen superior (ficat, pancreas, colecist, splina, rinichi)
  • ecografie urogenitala (rinichi, vezica urinara, organe genitale interne)
  • ecografia tiroidei
  • ecografia testiculara
  • ecografia superficiala – parti moi (tegument, tesut adipos)
  • ecografia de organ

Pregătire

Pentru imbunatatirea calitatii imaginilor este important ca pacientul să nu manance 6 ore inaintea examinarii si eventual sa folosească carbune medicinal înaintea examinării (2-3 comprimate). In plus este benefic ca pacientul să nu urineze cu 30 de minute înainte de examinare.

Ecografie cu contrast

Este o procedură ecografica foarte moderna, evoluata, adresata cazurilor in care trebuie obtinute informatii foarte exacte asupra circulatiei din anumite organe sau regiuni patologice. CEUS ofera vizualizare mai buna a structurilor anatomice comparativ cu imaginea ecografica clasica. Consta in injectarea unei cantități foarte mici de substanta de contrast intr-o vena periferica, de regula vena cubitala. Cantitatea de substanta de contrast este de cca. 100 ori mai mica decat in cazul altor proceduri imagistice (CT sau RMN) ceea ce constituie un mare avantaj si confort pentru pacient. In plus, se pastrează caracterul neinvaziv al investigatiei, aceasta fiind de fapt o caracteristica a ecografiei in ansamblul sau.

Substanta de contrast pune in evidenta arterele si venele si realizeaza, astfel, o harta a vaselor mari si mici din structura tesuturilor normale si patologice. Agentii de contrast folositi in ecografie se comporta ca trasori vasculari care permit depasirea limitelor imagistice ale ultrasonografiei conventionale sau Doppler in ceea ce priveste studiul. De subliniat ca trasorii folositi la CEUS permit evidentierea microvascularizatiei parenchimatoase si circulatia in vasele mari, in functie de indicatiile clinice. Astfel se descriu si se studiaza modelele de comportament vascular in diverse faze vasculare, similar cu studiile efectuate la tomografie computerizata cu substanta de contrast, sau RMN cu substanta de contrast.

Indicatii ale explorarii CEUS

  • in primul rand in detectarea tumorilor si in caracterizarea acestora
  • permite discriminarea tumorilor hepatice benigne și maligne
  • usurează diagnosticul de abces hepatic (de ex. la pacienti cu stari septice)
  • ajuta la caracterizarea naturii diferitelor tumori si blocuri limfoganglionare
  • este utila pentru aprecierea eficientei tratamentului
  • are valoare mare în detectarea rupturilor posttraumatice ale organelor (splina, ficat, rinichi etc.)
  • este utilă în evaluarea neoplaziile ovariene și uterine
  • este foarte precisă în aprecierea eficienței terapiei emboligene (de ex. la ficat pentru tumori; la uter pentru fibroame).

Pregătire

Pentru imbunatatirea calitatii imaginilor este important ca pacientul sa nu manance 6 ore inaintea examinarii si eventual sa folosească carbune medicinal inaintea examinării (2-3 comprimate).

Polisomnografie diagnostica

Polisomnografia este o procedura ce evalueaza calitatea respiratiei in timpul somnului si, implicit, calitatea somnului.

Se adreseaza pacientilor ce resimt oboseala cronica, somnolenta in timpul zilei, somn neodihnitor sau pacientilor ce au tulburări ale respiratiei („pauze in respiratie”).

Descriere

Pacientul trebuie sa doarma o noapte cu un dispozitiv neinvaziv ce monitorizeaza pe toata perioada noptii miscarile respiratorii toracice si abdominale, nivelul oxigenului, debitul nazal, sforaitul si pozitia corpului.

A 2-a zi, la returnarea polisomnografului, pacientul va primi un raport al somnului si recomandari.

Pregatire

Nu necesita pregatire prealabila.

Procedura se poate efectua de luni pana joi.

Solicita o programare

contact@valahiamedical.ro

+4 0244 521.330

+4 0731 326.962

Ploiesti, Str. Golesti, Nr. 9

Contact Form Demo (#3)