Endoscopie digestiva
31
Iul
Post in Uncategorised
Elastografia hepatica FibroScan este o metoda care evalueaza neinvaziv gradul de elasticitate/fibrozä a ficatului si care se foloseste pentru a pune in evidenta stadii intermediare de fibroza hepatica ( F0-F4), confirmarea stadiului de ciroza hepatica, precum si monitorizarea la diverse intervale de timp a evolutiei unor boli precum hepatite sau ciroze virale B sau C, steatohepatite, hepatita autoimune, hepatopatii toxice, colangite, precum si in alte boli ale ficatului. Este utila in aprecierea gradului de fibroza si este necesara pentru aprecierea severitatii afectiunii si pentru urmarirea in timp a evolutiei, putand chiar inlocui, in unele situatii, punctia hepatica. Avantajele metodei constau in faptul ca este un test nedureros, simplu, rapid, reproductibil cu rezultat disponibil imediat pentru pacient, iar procedura se poate efectua ori de cate ori este necesar, neavand efecte secundare. Puteti efectua elastografie hepatica zilnic.
Polisomnografia este o procedura prin care este monitorizat somnul. Monitorizarea se face prin inregistrarea continua pe perioada noptii a miscarilor respiratorii toracice si abdominale, a nivelului saturatiei in oxigen, a debitului nazal, a pozitiei corpului si a sforaitului. Prin analiza acestor parametri se pot diagnostica boli cu influenteaza calitatea somnului si implicit se pot face recomandari de tratament. Tulburarile de respiratie din timpul somnului pot induce un somn neodihnitor ce poate genera alte patologii. Polisomnografia se poate efectua zilnic de Luni pana Joi cu programare.

Ecografia generală

Ecografia sau ultrasonografia este o procedura prin care se obtin imagini din interiorul corpului pacientului in timp real cu ajutorul ultrasunetelor.

Este o investigație fără reacții adverse, fără expunere la radiații, repetabilă ori de câte ori este necesar ce devine frecvent o extensie a consultației medicale, o completare a actului medical. Este folosită deseori ca examinare punctuala (point-of-care) a unui organ sau a unei anomalii, inainte de o procedura (punctie, biopsie,..) sau controlul unei zone a corpului după efectuarea unei proceduri.

În afară de experiența medicului ecografist este foarte importantă calitatea aparatului. În cadrul centrului nostru medical examinările se efectuează cu un aparat de ultimă generație.

Tipuri

-Ecografie abdominală generala (ficat, pancreas, colecist, splina, rinichi, Vezica urinara, Organe genitale interne, anse intestinale, vase intraabdominale)

-Ecografie abdomen superior (ficat, pancreas, colecist, splina, rinichi)

-Ecografie urogenitala (rinichi, Vezica urinara, Organe genitale interne)

-Ecografia tiroidei

-Ecografia testiculară

-Ecografia superficială - părți moi (tegument, tesut adipos)

-Ecografia de organ

Pregătire

Pentru îmbunătățirea calității imaginilor este important ca pacientul să nu mănânce 6 ore înaintea examinării și eventual să folosească cărbune medicinal înaintea examinării (2-3 comprimate). În plus este benefic ca pacientul să nu urineze cu 30min înainte de examinare.

Examinarea ecografică se poate efectua zilnic cu programare.

17
Iul

Polisomnografie diagnostică

Polisomnografia este o procedură ce evaluează calitatea respirației în timpul somnului și, implicit, calitatea somnului.

Se adresează pacienților ce resimt oboseală cronică, somnolentă în timpul zilei, somn neodihnitor sau pacientilor ce au tulburări ale respirației ("pauze in respiratie").

Descriere

Pacientul trebuie să doarmă o noapte cu un dispozitiv neinvaziv ce monitorizează pe toată perioada nopții miscările respiratorii toracice și abdominale, nivelul oxigenului, debitul nazal, sforăitul și pozitia corpului.

A 2-a zi, la returnarea polisomnografului, pacientul va primi un raport al somnului și recomandări.

Pregătire

Nu necesită pregătire prealabilă.

Procedura se poate efectua de Luni până Joi cu programare.

Mai multe articole...