Endoscopie digestiva
Polisomnografia este o procedura prin care este monitorizat somnul. Monitorizarea se face prin inregistrarea continua pe perioada noptii a miscarilor respiratorii toracice si abdominale, a nivelului saturatiei in oxigen, a debitului nazal, a pozitiei corpului si a sforaitului. Prin analiza acestor parametri se pot diagnostica boli cu influenteaza calitatea somnului si implicit se pot face recomandari de tratament. Tulburarile de respiratie din timpul somnului pot induce un somn neodihnitor ce poate genera alte patologii. Polisomnografia se poate efectua zilnic de Luni pana Joi cu programare.
17
Iul

Polisomnografie diagnostică

Polisomnografia este o procedură ce evaluează calitatea respirației în timpul somnului și, implicit, calitatea somnului.

Se adresează pacienților ce resimt oboseală cronică, somnolentă în timpul zilei, somn neodihnitor sau pacientilor ce au tulburări ale respirației ("pauze in respiratie").

Descriere

Pacientul trebuie să doarmă o noapte cu un dispozitiv neinvaziv ce monitorizează pe toată perioada nopții miscările respiratorii toracice și abdominale, nivelul oxigenului, debitul nazal, sforăitul și pozitia corpului.

A 2-a zi, la returnarea polisomnografului, pacientul va primi un raport al somnului și recomandări.

Pregătire

Nu necesită pregătire prealabilă.

Procedura se poate efectua de Luni până Joi cu programare.

Ecografia generală

Ecografia sau ultrasonografia este o procedura prin care se obtin imagini din interiorul corpului pacientului in timp real cu ajutorul ultrasunetelor.

Este o investigație fără reacții adverse, fără expunere la radiații, repetabilă ori de câte ori este necesar ce devine frecvent o extensie a consultației medicale, o completare a actului medical. Este folosită deseori ca examinare punctuala (point-of-care) a unui organ sau a unei anomalii, inainte de o procedura (punctie, biopsie,..) sau controlul unei zone a corpului după efectuarea unei proceduri.

În afară de experiența medicului ecografist este foarte importantă calitatea aparatului. În cadrul centrului nostru medical examinările se efectuează cu un aparat de ultimă generație.

Tipuri

-Ecografie abdominală generala (ficat, pancreas, colecist, splina, rinichi, Vezica urinara, Organe genitale interne, anse intestinale, vase intraabdominale)

-Ecografie abdomen superior (ficat, pancreas, colecist, splina, rinichi)

-Ecografie urogenitala (rinichi, Vezica urinara, Organe genitale interne)

-Ecografia tiroidei

-Ecografia testiculară

-Ecografia superficială - părți moi (tegument, tesut adipos)

-Ecografia de organ

Pregătire

Pentru îmbunătățirea calității imaginilor este important ca pacientul să nu mănânce 6 ore înaintea examinării și eventual să folosească cărbune medicinal înaintea examinării (2-3 comprimate). În plus este benefic ca pacientul să nu urineze cu 30min înainte de examinare.

Examinarea ecografică se poate efectua zilnic cu programare.

Ecografie cu agenți de contrast intravenos - CEUS (ContrastEnhancedUltraSound)

Este o procedură ecografică foarte modernă, evoluată, adresată cazurilor în care trebuiesc obținute informații foarte exacte asupra circulației din anumite organe sau regiuni patologice. CEUS ofera vizualizare mai buna a structurilor anatomice comparativ cu imaginea ecografica clasica. Constă din injectarea unei cantități foarte mici de substanță de contrast într – o venă periferică, de regulă vena cubitală. Cantitatea de substanță de contrast este de cca. 100 ori mai mică decât în cazul altor proceduri imagistice (CT sau RMN) ceea ce constituie un mare avantaj și confort pentru pacient. In plus, se păstrează caracterul neinvaziv al investigației aceasta fiind de fapt o caracteristică a ecografiei în ansamblul său.

Substanta de contrast pune in evidenta arterele si venele si realizeaza, astfel, o harta a vaselor mari si mici din structura tesuturilor normale si patologice. Agentii de contrast folosiți în ecografie se comporta ca trasori vasculari care permit depasirea limitelor imagistice ale ultrasonografiei convenționale sau Doppler în ceea ce priveste studiul. De subliniat că trasorii folosiți la CEUS permit evidentierea microvascularizatiei parenchimatoase si circulatia in vasele mari, in functie de indicatiile clinice. Astfel se descriu si se studiaza modelele de comportament vascular in diverse faze vasculare, similar cu studiile efectuate la tomografie computerizata cu substanta de contrast, sau RMN cu substanta de contrast.

Indicații

Explorarea CEUS este indicată în primul rând în detectarea tumorilor și în caracterizarea acestora. Permite discriminarea tumorilor hepatice benigne și maligne. Ușurează diagnosticul de abces hepatic (de ex. la pacienți cu stări septice). Ajută ca caracterizarea naturii diferitelor tumori și blocuri limfoganglionare. Este utilă pentru aprecierea eficienței tratamentului. Are valoare mare în detectarea rupturilor posttraumatice ale organelor (splina, ficat, rinichi etc.). Este utilă în evaluarea neoplaziile ovariene și uterine. Este foarte precisă în aprecierea eficienței terapiei emboligene (de ex. La ficat pentru tumori; la uter pentru fibroame).

Pregătire

Pentru îmbunătățirea calității imaginilor este important ca pacientul să nu mănânce 6 ore înaintea examinării și eventual să folosească cărbune medicinal înaintea examinării (2-3 comprimate).

 

ValahiaMedical este singurul centru medical din Prahova ce efectuează ecografie cu substanță de contrast i.v.. 

Examinarea ecografică CEUS se poate efectua zilnic cu programare.

Mai multe articole...