Endoscopie digestiva

Endoscopia digestiva

Endoscopia digestivă reprezintă un ansamblu de proceduri invazive prin care se obțin imagini ale interiorului tubului digestiv.

Aceste proceduri sunt efectuate cu ajutorul unor dispozitive numite endoscoape. Există endoscoape pentru explorarea tubului digestiv superior (faringe, esofag, stomac, duoden) - gastroscoape. De asemenea există endoscoape pentru explorarea tubului digestiv inferior ( canal anal, rect, colon și ileon terminal) - colonoscoape.

Indicații

Procedurile endoscopice sunt indicate in principal in diagnosticarea si monitorizarea bolilor tubului digestiv Endoscopul permite obtinerea de imagini din interiorul tubului digestiv. Gastrosopul poate fi introdus in faringe, esofag, stomac si , dupa intubarea pilorului , se poate examina duodenul si papila duodenala. Colonoscopul vizualizeaza mucoasa rectului, colonului (sigmoid, descendent, trasvers , ascendent) si chiar a ultimului segment de intestin subtire - ileonul terminal.

Pregătire

Pentru îmbunătățirea calității imaginilor este important ca pacientul să nu mănânce 6 ore înaintea gastroscopiei. In cazul colonoscopiei este necesară o pregatire mai elaborată ce impune un regim alimentar fara fructe si legume cu 2-3 zile inainte iar in ziua dinaintea colonoscopiei trebuie tinuta o dieta doar cu lichide clare și o soluție ce provoacă diaree. În acest fel se obține o curățare a intestinelor. Doar după o astfel de pregătire se poate efectua o colonoscopie ce poate evalua complet mucoasa intestinală.

 

Procedurile endoscopice se efectuează cu programare.