Ecografie abdominala

Ecografia generală

Ecografia sau ultrasonografia este o procedura prin care se obtin imagini din interiorul corpului pacientului in timp real cu ajutorul ultrasunetelor.

Este o investigație fără reacții adverse, fără expunere la radiații, repetabilă ori de câte ori este necesar ce devine frecvent o extensie a consultației medicale, o completare a actului medical. Este folosită deseori ca examinare punctuala (point-of-care) a unui organ sau a unei anomalii, inainte de o procedura (punctie, biopsie,..) sau controlul unei zone a corpului după efectuarea unei proceduri.

În afară de experiența medicului ecografist este foarte importantă calitatea aparatului. În cadrul centrului nostru medical examinările se efectuează cu un aparat de ultimă generație.

Tipuri

-Ecografie abdominală generala (ficat, pancreas, colecist, splina, rinichi, Vezica urinara, Organe genitale interne, anse intestinale, vase intraabdominale)

-Ecografie abdomen superior (ficat, pancreas, colecist, splina, rinichi)

-Ecografie urogenitala (rinichi, Vezica urinara, Organe genitale interne)

-Ecografia tiroidei

-Ecografia testiculară

-Ecografia superficială - părți moi (tegument, tesut adipos)

-Ecografia de organ

Pregătire

Pentru îmbunătățirea calității imaginilor este important ca pacientul să nu mănânce 6 ore înaintea examinării și eventual să folosească cărbune medicinal înaintea examinării (2-3 comprimate). În plus este benefic ca pacientul să nu urineze cu 30min înainte de examinare.

Examinarea ecografică se poate efectua zilnic cu programare.